Novosti

12.07.2018

Delegacije Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo  prisustvovale su jučer komemoraciji u Memorijalnom centru Potočari, kao i dženazi  i ukopu 35 ubijenih Srebreničana i tom prilikom odale počast svim žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici.

Najmlađa žrtva ovog strašnog zločina, koja je ukopana ove godine je šesnaestogodišnji Vesid Ibrić, dok je najstariji Šahin Halilović u to vrijeme imao 71 godinu.

Do sada je smiraj u Potočarima našlo 6.575 žrtava genocida...


09.07.2018

Predsjednici pregovaračkih timova Vlade Kantona Sarajevo i Sindikata Univerziteta u Sarajevu, premijer KS Adem Zolj i prof.dr. Jasmin Velagić,  potpisali su Protokol o principima za vođenje pregovora u cilju zaključivanja Kolektivnog ugovora za djelatnost visokog obrazovanja i nauke na području Kantona Sarajevo.

Prema Protokolu, pregovore će voditi ovlašteni pregovarački timovi. U pregovarački tim Vlade, osim premijera Zolja, imenovani su ministar za obrazovanje, nauku i malde KS...


05.07.2018

Novoimenovana regionalna direktorica za zapadni Balkan Evropske banke za obnovu i razvoj Zsuzsanna Hargitai posjetila je danas Kanton Sarajevo i tom prilikom sa premijerom Ademom Zoljem i ministrima razgovarala o projektima koji se implementiraju u KS-u sredstvima EBRD-a, o investicionim planovima i prioritetima Vlade, kao i mogućnostima saradnje kroz nove projekte.

Sastanku je prisustvovao i direktor EBRD-a u BiH ...


27.06.2018

U nastavku 43. radne sjednice Skupštine KS, zastupnici su usvojili Prijedlog zakona o porezu na promet nekretnina i porezu na nasljeđe i poklone.

Novost u ovom zakonu jeste da se po prvi put u Kantonu Sarajevo oslobađaju plaćanja poreza na promet nekretninama mladi do 38 godina starosti koji prvi put rješavaju stambeno pitanje, odnosno kupuju nekretninu do 30 metara kvadratnih za “prvog” člana domaćinstva i po 15 metara kvadratnih za svakog narednog člana. Cilj ove...


26.06.2018

Skupština Kantona Sarajevo na jučerašnjoj sjednici usvojila je, po hitnom postupku, Izmjene i dopune Budžeta KS za 2018.godinu i Zakon o izmjeni Zakona o izvršavanju Budžeta KS za 2018. godinu. Budžet  je uvećan  i sada iznosi 851.680.835 KM.

Ministar finansija KS Jasmin Halebić, u svom obraćanju, objasnio je da se ukupni prihodovni potencijal u odnosu na prvobitni Budžet KS za 2018. godinu povećao za 82.600.835 KM, a to je rezultat povećanja poreza na dobit i poreza na dohodak, očekivanog povrata sredstava od neutrošenih...