​​​​​​​Premijer Uk i ministri s poslodavcima: Kako povećati plaće, broj zaposlenih i zadržati radnike u BiH

Upravni odbor Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo danas je s premijerom Nihadom Ukom i ministrima u Vladi KS održao tematsku sjednicu posvećenu prioritetnim aktivnostima vezanim za privredu u Kantonu.

Osim premijera i čelnika Udruženja, ovoj sjednici, održanoj u Inside Business Centre-u, prisustvovali su brojni predstavnici velikih kompanija te ministri Zlatko Mijatović, Emir Dedović, Almir Bečarević, Enda Pavić Pečenković, Naida Hota-Muminović, Admir Katica i Omer Osmanović, kao i v.d. direktorica Zavoda za zapošljavanje KS Edina Ljubuškić.

Ovom prilikom premijer Uk izrazio je zadovoljstvo da je otvoren dijalog između Vlade i poslodavaca te je istakao da s privrednicima moraju biti uspostavljeni najbolji mogući odnosi, s obzirom na to da oni finansiraju ekonomiju Kantona Sarajevo.

„Danas razgovaramo o dualnom obrazovanju, reformi Zavoda za zapošljavanje, odnosno reformi usluga koje Zavod pruža poslodavcima, te komunalnim, odnosno taksama za odvoz smeća. Nadam se da će ovaj način komunikacije između Vlade i Udruženja poslodavaca biti konstanta, gdje ćemo na mjesečnoj bazi 'čekirati' ono što dogovorimo“, izjavio je premijer Uk.

Obećao je da će poslodavci biti konsultovani za sve propise koji ih se tiču, kako Vlada ne bi donosila akte koji nisu provodivi na tržištu rada. U tom pogledu, kako je rekao, u narednom periodu bit će puno posla.

Upitan koji su prvi konkretni koraci Vlade KS u tom pogledu, premijer Uk je odgovorio da će zakon o ekonomsko-socijalnom vijeću u narednom periodu biti razmatran na sjednici Vlade. Izrazio je nadu da se čim prije zakonski riješiti i posredovanje u zapošljavanju, a što zavisi i od federalnog nivoa vlasti. 

Suad Ećo, predsjednik UO Udruženja poslodavaca KS objasnio je da su poslodavci današnji susret iskoristili kako bi članovima Vlade ukazali na probleme s kojima se susreću, kao i očekivanja od novog saziva Vlade.

„Vlada KS bi ubrzanim koracima kvalitetnim zakonskim rješenjima trebala riješiti aktuelne probleme, prije svega, nedostatak kvalitetne radne snage. S jedne strane imamo 60.000 osoba na biroima, a s druge strane poslodavcima je potreban veliki broj radnika. U takvim okolnostima, pored tolikog broja nezaposlenih, mislim da nije opravdano govoriti o uvozu radne snage“, istakao je predsjednik Ećo.

Naveo je i očekivanje da će, kako je i obećao premijer Uk, Vlada što prije razmotriti zakon o ekonomsko-socijalnom vijeću.

„Mi smo tu treći partner Vlade i kroz zakon tu ulogu želimo definirati, da znamo prava i obaveze“, naveo je Ećo.

Naveo je da poslodavci očekuju brze odluke i kada su u pitanju drugi problemi s kojima se susreću, poput plaćanja određenih članarina i cijene odvoza smeća, kako bi usluga koja im je potrebna iz javnog sektora bila što efikasnija. Potcrtao je i da se definitivno mora raditi i na digitalizaciji procesa, bržem izdavanju  građevinskih dozvola, poboljšanju ambijenta za investiranje... Pomenuo je i dugoročna rješenja, poput zakona o obrazovanju, odnosno dualnom obrazovanju.

„To su zakoni koji bi doprinijeli većem zapošljavanju u Kantonu Sarajevo, većim plaćama i što je krajnji cilj, zadržavanju građana u Kantonu Sarajevo i Bosni i Hercegovini“, zaključio je predsjednik Ećo.