Počela hitna sjednica Skupštine KS: Posvećena ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica

Online hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo posvećena ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa počela je danas usvajanjem dnevnog reda. Zastupnici će razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama po hitnom postupku.

Kao druga tačka dnevnog reda usvojena je “Informacija Vlade KS o epidemiološkoj situaciji u Kantonu Sarajevu”, a na prijedlog zastupnika Mahira Devića.

Prihvaćeno je da treća tačka dnevnog reda bude razmatranje prijedloga za proširenje mjera koje je donijela Vlada KS u vidu zabrane rada  kladionicama u Kantonu Sarajevo.

Podsjetimo, sjednica je sazvana na zahtjev Vlade KS kako bi se, usvajanjem izmjena navedenog zakona, nadoknadila minimalna neto plata i minimalni doprinosi na nivou Federacije Bosne i Hercegovine svim poslovnim subjektima kojima je zabranjen rad, nakon što su u petak, 19. marta, u ovom kantonu stupile na snagu nove 15-dnevne mjere Vlade Kantona Sarajevo među kojima je produženje policijskog sata od 21-5 sati ujutro i zabrana rada ugostiteljima.