Obilježen Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope

Polaganjem cvijeća i odavnjem počasti na Spomen obilježju Vječna vatra i Spomen parku Vraca, delegacija Kantona Sarajevo obilježila je 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope.

Cvijeće su položili premijer KS Edin Forto, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Ivana Prvulović i ministar finansija Davor Čičić.

Ovom prilikom, premijer Forto je istakao da svakodnevno svjedočimo da fašizam nije pobijeđen i da se radi o trajnoj borbi.

"Svake godine na ovaj dan svjedočimo brojnim primjerima iz Evrope koji nam pokazuju kako se trebamo suočavati sa prošlošću. U Njemačkoj, naprimjer, krivicu za historijske događaje preuzimaju i oni koji to nisu uradili, kao država i kao narod. Izuzetno je bitno da i na našim prostorima radimo upravo to - dok se ne suočimo sa prošlošću i svi zajedno se ne složimo šta se desilo, kada je u pitanju agresija na BiH, biće nam znatno teže da se pridružimo Evropi", rekao je premijer Forto.

Osim delegacije KS, 9. maj obilježile su brojne delegacije - Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Parlamentarne Skupštine BiH, Federacije BiH, Grada Sarajevo, općina s područja KS, delegacije SABNOR-a KS i drugi.