Obilježen Dan nezavisnosti BiH: Moramo čuvati našu domovinu

Delegacija Kantona Sarajevo obilježila je danas 1. mart - Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić, dopredsjedavajući SKS Vibor Handžić, premijer Edin Forto, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Ivana Prvulović, ministar unutrašnjih poslova Admir Katica, ministar kulture i sporta Samir Avdić i ministar finansija Davor Čičić odali su počast i položili cvijeće na nišan Bosanskom šehidu i mezar prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, rahmetli Alije Izetbegovića, te spomen obilježja Vječna vatra, ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. i Novi Grad, te Spomen parku Vraca.

Predsjedavajući Okerić podsjetio je da su građani BiH 1992. godine na referendumu iskazali svoje opredjeljenje za nezavisnu i suverenu BiH, državu svih naroda.

„Radi se o jednom od najznačajnijih datuma u novijoj historiji države, od tada do danas, BiH je podnijela mnogo žrtve. Mnogo krvi je proliveno, i zbog toga moramo stalno napominjati mlade generacije da u miru čuvaju našu domovinu", rekao je ovim povodom predsjedavajući Okerić.

Dodao je i kako živimo u turbulentnom vremenu, vremenu moralne krize i poremećenih vrijednosti.

„Ono što je važno je da je kroz historiju istina uvijek pobjeđivala, a svaki napor da se univerzalne vrijednosti stave na svoje mjesto, uvijek se isplati. Danas smo obišli mjesta koja nas podsjećaju koliko je važno za jedan narod da ima svoju državu. Svim građankama i građanima BiH čestitam 1. mart - Dan nezavisnosti BiH", poručio je predsjedavajući Okerić.

Dan nezavisnosti BiH obilježile su brojne druge delegacije - članovi Predsjedništva BiH, čelnici oba doma Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH, čelnici oba doma Parlamenta Federacije BiH, predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH, članovi Vlade Federacije BiH, funkcioneri Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo, čelnici Gradskog vijeća i Gradske uprave Sarajeva, općinskih vijeća i općina, kao i boračke, te druge nevladine organizacije.