Ministar Halebić: Sufinansiranje zajamčene plaće privrednicima u Kantonu Sarajevo za april i maj 2020. godine

Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo danas realizira sufinansiranje isplate plaća za privredne subjekte koji su pretrpjeli pad prihoda u aprilu i maju ove godine.

Na osnovu ranije objavljenog Javnog poziva Ministarstva privrede KS obrađeni su podneseni zahtjevi za dodjelu sredstava za podršku isplati zajamčenih plaća zaposlenicima, čija su preduzeća suočena sa poteškoćama u poslovanju zbog epidemije korona virusa.

Ministar finansija Jasmin Halebić, tim povodom je kazao da je riječ o ukupno 3.019 privrednih subjekata sa oko 23.300 zaposlenih, kojima će biti isplaćen ukupan iznos od 7.644.273 KM.

"Sredstva za ovu namjenu osigurana su u nedavno usvojenom Rebalansu budžeta KS. Prosječna finansijska sredstva po jednom preduzeću iznose oko 2.500 KM", dodaje ministar Halebić.

Ministarstvo finansijaje izvršilo prenos sredstava prema bankama i očekuje se da će novac na računima preduzeća biti raspoloživ do kraja dana.

Sufinansiranje isplate zajamčenih plaća jedna je od kratkoročnih mjera iz paketa mjera koje se provode u KS na osnovu Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica sa ciljem zadržavanja postojećeg nivoa zaposlenosti i podrške likvidnosti privrednih subjekata u KS.