Ministar Halebić: Stanje je iznimno teško, predviđamo pad prihoda od oko 100 miliona KM u Budžetu za ovu godinu

Ministar finansija Kantona Sarajevo Jasmin Halebić u svom obraćanju na današnjoj press konferenciji govorio o stanju finansija, kao i privrednoj slici u Kantonu Sarajevo.

Kazao je da je stanje iznimno teško, ali i da se čini sve kako bi se pokušao održati finansijski sistem u KS stabilnim, s obzirom na pad prihoda.

„To nije nimalo lagan zadatak, jer smo na početku godine s pojavom koronavirusa procijenili da će oko 100 miliona KM biti pad prihoda u javnim finansijama u 2020. godini. Za sada to je 70-80 miliona KM, i mislim da će do kraja godine, ukoliko se ovo stanje sa zdravstvenom slikom ne popravi, vjerovatno ćemo se približiti pomenutoj cifri“, iznio je procjene ministar Halebić.

Dodao je kako se na korona krizu u Ministarstvu finansija reagovalo odlučno, donijeli Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama.

„Što se tiče ušteda, ovaj zakon je proizveo uštede u iznosu od oko 25 miliona KM. Uštede smo napravili u domenu putnih troškova, nabavke materijala i drugih materijalnih sredstava. Otvorili smo i donatorski račun, koji je izazvao i kontroverze i podršku. Onima koji su podržali tu ideju ja se zahvaljujem na podršci, a onima koji su je smatrali kontroverzom samo ću kazati da je do sada prikupljeno oko 400.000 KM, kao i da ta sredstva usmjeravamo na adaptaciju prostora koji će biti izolatorij“, naveo je ministar Halebić.

Međutim, mi nismo samo štedjeli, nego smo u onim oblastima u kojima nije trebalo štediti, zapravo i povećali potrošnju, naglasio je ministar.

„Pri tome mislim na sektor privrede, u kojem su pristigla sredstva od MMF u KS od 36 miliona KM smo realizovali u velikom dijelu. Oko 11,5 miliona je do sada isplaćeno za 46.000 plata i oko 11.300 preduzeća je ušlo u različite programe podrške za održavanje likvidnosti“, podsjetio je ministar.

Jedna od mjera srednjoročnog karaktera je osnivanje i Kreditno-garantnog fonda koji će biti uspostavljen tokom ove godine, odnosno do početka naredne godine. Putem njega će pojedini privredni subjekti kojima nedostaju finansijska sredstva moći da ih dobiju pod povoljnijim uvjetima.

On je istakao kako je najavljen novi paket podrške MMF početkom 2021. godine.

Nismo štedjeli ni na investicijama, jer je u KS u ovoj godini kreiran investicioni portfolio od oko 300 miliona KM.

„Mi smo napravili radnu verziju Budžeta za 2021. godinu i uputit ćemo ga Skupštini na usvajanje u zakonom predviđenom roku“, kazao je Halebić.

U narednoj godini savjetujemo svima da svoje poslovanje obavljaju sa izvjesnom dozom opreza jer ne znamo do kada će pandemija koronavirusa trajati.

„Imamo ambiciju da stvari koje smo započeli dovedemo do kraja“, naglasio je ministar Halebić te istakao kako se u KS i dalje daleko bolje živi nego u drugim kantonima, a što je praktično doprinos i ove vlade.

A na novinarsko pitanje ministar Halebić je kazao kako je punjenje Budžeta umanjeno je u odnosu na planove s početka godine.

"Izašli smo sa okvirno grubom procjenom i voljeli bismo da nismo upravu, i da situacija bude bolja od projicirane. U Ministarstvu finansija postoji potpuna fleksibilnost prilagođavanja izmijenjenim okolnostima, što potkrepljujem činjenicom da smo donijeli Budžet i uradili dva rebalansa. Pripremili smo Nacrt Budžeta obezbijediti ćemo funkcionalnost, jer se i zdravstvena situacija odražava na privredu", objasnio je ministar.

Naglasio je kako je oko 500 miliona KM investicioni portfolio koji je raspoređen u ministarstva saobraćaja, ministarstvo komunalne privrede, prostornog, obrazovanja, i pokušavamo tim potencijalnom kreirati dodatnu ekonomsku aktivnost i ublažiti dodatni privredni pad i recesiju što je neminovno da će se desiti u cijeloj BiH.

"U narednoj godini treba održati investicionu dinamiku, stabilizirati privredne tokove i na taj način će finansijska slika biti bolja. Nepoznato je šta će biti s pandemijom, ali uz njenu kontrolu, naredna godina može biti bolja i u skladu s tim se mi i pripremamo", kazao je ministar Halebić.