Ministar Čičić na konferenciji u Istanbulu govorio o rodno odgovornom budžetiranju u KS

Uz podršku Švedske i Švicarske, Regionalni ured UN Women za Evropu i Centralnu Aziju (ECARO) organizirao je jučer i danas u Istanbulu regionalnu konferenciju na temu transformativnog finansiranja za rodnu ravnopravnosti na osnovu iskustava i naučenih lekcija o rodno odgovornom budžetiranju.

Svrha regionalne konferencije je da na jednom mjestu okupi donosioce odluka i vodeće praktičare i stručnjake u oblasti, radi razgovora o utjecaju budžeta na rodnu ravnopravnost, posebno u vremenu kada se fiskalni prostor smanjuje kao rezultat ekonomske krize.

Konferencija ima za cilj razmjenu iskustava i najboljih regionalnih i globalnih praksi u implementaciji rodno odgovornog budžetiranja između ključnih nosilaca javnih funkcija, donosilaca odluka, zagovornika rodne ravnopravnosti, organizacija civilnog društva i medija iz regije Zapadnog Balkana, te diskusiju o tome kako dodatno poboljšati implementaciju rodno odgovornog budžetiranja, radi postizanja rodne ravnopravnosti.

Dvodnevna konferencija se sastoji od sedam tematskih panel sesija praćenih plenarnim diskusijama, te donosi i priče o ličnim iskustvima koje su rezultat implementacije rodno odgovornog budžetiranja.

Ministar finansija Kantona Sarajevo, Davor Čičić, je u okviru prvog, ministarskog panela, zajedno s ministrima iz Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije govorio o značaju političke podrške za implementaciju ovog važnog alata za ravnopravnu i inkluzivnu raspodjelu javnih sredstava, te o uspostavljenoj saradnji s UN Women uredom u Bosni i Hercegovini na pitanju digitalizacije trezorskog poslovanja u Kantonu Sarajevo, kao i označavanja budžetskih programa i izdvajanja KS prema UN Ciljevima održivog razvoja, uključujući i cilj br. 5 - Rodna ravnopravnost.

Ministar Čičić se sastao i s Aliom El-Yassir, regionalnom direktoricom UN Women za Evropu i Centralnu Aziju. Razgovarali su o izazovima za implementaciju rodno odgovornog budžetiranja u regiji i narednim koracima za snažnije intervencije u ovom pogledu. Direktorica El-Yassir je u ime UN Women izrazila zadovoljstvo dosadašnjom uspješnom saradnjom s Ministarstvom finansija Kantona Sarajevo i pozdravila unapređenje sistema upravljanja javnim finansijama u KS, koje će biti rezultat zajedničkog rada i zalaganja u ovoj oblasti.