Borba protiv efekata širenja koronavirusa se vodi i putem investicija: Ministar Halebić poručuje da su osigurana dodatna sredstva za infrastrukturne projekte u Kantonu Sarajevo

Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo i Razvojna banka Federacije Bosne i Hercegovine potpisali su danas Ugovor o kreditu u iznosu od 9,5 miliona KM kojim su osigurana sredstva za finansiranje kapitalnih projekata planiranih Budžetom KS u 2020. godini.

Sredstva će biti usmjerena za izgradnju, rekonstrukciju i utopljavanje objekata, te nabavku opreme putem ministarstava saobraćaja, obrazovanja, nauke i mlade, kulture i sporta, kao i Univerziteta u Sarajevu.

Tim povodom ministar finansija KS Jasmin Halebić kazao je da implementacija ovih sredstava predstavlja nastavak postojećih i pokretanje novih infrastrukturnih projekata i nabavke opreme u Kantonu Sarajevo čime će se, indirektno, podržati i privredne aktivnosti u našem kantonu, te osnažiti investicioni ciklus u vrijeme širenja koronavirusa.

Ministar Halebić je saopštio da su kreditna sredstva odobrena sa nominalnom fiksnom kamatnom stopom od 2,5 posto godišnje i rokom otplate do 12 godina, sa uključenim grace periodom do jedne godine.

Pored ovih, u implementaciji su i sredstva od preko 11 miliona KM obezbijeđena kod Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine u ranijim periodima.

Ukupan iznos finansijskih sredstava koja će se utrošiti na različite infrastrukturne projekte u saradnji sa Razvojnom bankom FBiH iznosi preko 20 miliona KM.

Značajna finansijska sredstva se ulažu na rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na primarnim gradskim saobraćajnicama, obnovu voznog parka za javni prevoz građana, remont tramvajske pruge, rekonstrukciju objekata i nabavku opreme iz nadležnosti resora saobraćaja, obrazovanja, zdravstva, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša te komunalne privrede i infrastrukture.