Za isplatu plata u privredi: Članovi Vlade insistirali na uplati sredstava MMF-a za Kanton Sarajevo

Na inicijativu premijera Kantona Sarajevo Marija Nenadića, danas je u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine održan sastanak sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem i njegovim saradnicima. Sastanku su uime Kantona prisustvovali ministar privrede Draško Jeličić, ministar finansija Jasmin Halebić i ministar saobraćaja Adi Kalem.

Predstavnici Vlade KS insistirali su na konačnoj uplati sredstava MMF-a za Kanton Sarajevo u najavljenom iznosu od 37,6 miliona KM, a koja su neophodna za isplatu plata za mjesece april i maj tekuće godine uposlenicima u privredi.

Riječ je o platama oko 13.000 uposlenika u više od 3.000 privrednih subjekata u KS.

Premijer Nenadić je tom prilikom insistirao i na unapređenju turizma i ugostiteljstva u KS, odnosno u FBiH.

Premijer Novalić je informisao članove Vlade KS da je planirano oko15 miliona KM za potporu turističkoj potrošnji u narednom periodu, prije svega kroz subvencioniranje vaučera za hotele sa četiri i pet zvjezdica tokom turističke sezone.

Predstavnici Vlade KS tražili su uključivanje Federalne vlade i institucija FBiH, prije svega Željeznica FBiH, u rješavanju infrastrukturnih problema koji se odnose na projekt Prve transverzale. Premijer Novalić je najavio podršku u vezi s ovim pitanjem.

Također je razgovarano o podršci FBiH u restruktuiranju KJKP "Gras" i drugim vezanim pitanjima.