Susret sa međunarodnim zvaničnicima: Vlada KS fokusirana na rad i dobrobit građana

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministrica za odgoj i osnovno obrazovanje Naida Hota-Muminović i ministar finansija Davor Čičić sastali su se jučer u Sarajevu s predsjednikom Globalnog vijeća za toleranciju i mir (GCTP) Ahmedom Bin Mohammedom Al Jarwanom i grupom parlamenataraca iz Bosne i Hercegovine i regiona.

Sastanku je prisustvovao i Josip Juratović, izvjestitelj Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD-a) za evropsku politiku Bundestaga, a domaćin susreta bio je zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović.

Na sastanku je bilo govora o promoviranju aktivnosti GCTP-a u našoj regiji, a kako je rečeno u agendi posjete našoj zemlji, neizostavan je bio i susret s predstavnicima Vlade Kantona Sarajevo.

Povod je način rada Vlade KS koji je okarakterisan kao “svjetlo na kraju tunela”, jer se, za razliku od retorike i govora mržnja kao političkog alata koji je svakodnevica u BiH, fokusirala na rad i dobrobit građana. Na taj način, poručeno je, razlikuje se od ostalih Vlada u BiH, zbog čega je rad Vlade KS predstavljen parlamentarcima i predsjedniku GCTP-a.

Obraćajući se učesnicima skupa, premijer Forto danas je kazao da je Sarajevo prava adresa da se priča o miru i toleranciji.

“Ono što je naš zadatak, i mi na to kao Vlada koja je okrenuta prema građanima posebno dajemo naglasak, jeste da izvezemo model zajedništva i zajedničkog djelovanja prema građanima i u ostatak naše države, jer u nekim dijelovima BiH to nije baš tako”, kazao je premijer Forto, kazavši da je intencija Vlade KS približavanje glavnog grada i države najrazvijenijim društvima, odnosno Evropskoj uniji.

Dodao je da Vlada KS stoji na raspolaganju GCTP-u za sve aktivnosti u našoj zemlji, posebno u Kantonu Sarajevo.

“Imamo Vladu koja u svim resorima može ‘pružiti ruku’, imamo Univerzitet koji je ubjedljivo najbolji i najveći u Bosni i Hercegovini, imamo dosta kanala putem kojih možemo sarađivati”, zaključio je premijer Forto.

Ministrica Hota-Muminović je izrazila spremnost za saradnju u oblasti obrazovanja. Govoreći o stanju u državi, navela je da mladi ljudi odlaze iz BiH te istakla napore Vlade KS da zaustavi takav trend. Nabrojala je aktivnosti u Kantonu Sarajevo kojima se nastoji promijeniti praksa bezidejnosti.

“Vlada Kantona Sarajevo pokušava promijeniti obrasce, matricu, pokazati kako se možemo domaćinski i na transparentan način ophoditi prema budžetu, odnosno novcu građana. Pokazujemo kako povezivanjem različitih resora možemo postići više. Uvjerena sam da će građani to prepoznati”, navela je ministrica Hota-Muminović, koja je prisutnima objasnila kako funkcionira sistem obrazovanja u BiH.

GCTP ima članove iz 85 država u svijetu i ima značajno mjesto u brojnim međunarodnim organizacijama, uključujući i Ujedinje nacije.