Radni sastanak u JU "Dom zdravlja“: Interventne mjere moramo ostavljati iza nas, sistemsko rješenje nema alaternativu

Bez analiza i prijedloga mjera kako broj zaposlenih svesti na nivo potrebnog kadra, pogotovo onog stručnog medicinskog neće biti moguće tražiti rješenja finansiranja iskazanih potreba koje JU "Dom zdravlja" stavlja pred Zavod zdravstvenog osiguranja i Vladu Kantona Sarajevo. Ovo je suština danas započetih razgovora koju su na ovu temu vodili premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, ministar finansija Jasmin Halebić, v.d. direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Safeta Borovac sa upravom ove ustanove na čelu sa direktorom Milanom Miokovićem.

Vrijednost neto satnice rada, njeno smanjivanje proteklih mjeseci i zahtjevi sinadikata i uposlenih na vraćanje na nivo koji imaju i ostali uposlenici u ustanovama zdravstvene zaštite te neadekvatno planiranje i trenutni zastoj u specijalističkoj obuci ljekara bile su neke od tema današnjih razgovora.

"Uređenje stanja i uspostavljanje sistema koji će stabilizirati i dugoročno unaprijediti nivo zdravstvene zaštite u Sarajevu naše su smjernice i očekujemo da, zbog zajedničkog interesa, i vi budete dio rješenja. Ne želimo interventno gasiti požare, jer to samo može produžavati neodrživo stanje neracionalne kadrovske politike i nedostatnih finansijskih sredstava kao posljedice svega toga. Mi ćemo sve naše napore usmjeriti da i pacijentima i zdravstvenim radnicima bude bolje, ali u tome nam i vi morate pomoći", poručio je premijer Konaković u današnjim razgovorima sa upravom, uposlenicima i sindikatom JU „Dom zdravlja“ .

Broj uposlenih u ovoj ustanovi, njih 2088, svake godine bilježi svoj rast, to opet iziskuje veće finansijske troškove, a kao akutan problem stalno se pojavljuje potreba za nedostajućim specijalističkim ljekarskim kadrom. Kako je danas istaknuto, to još više naglašava važnost izrade registra kadrova, prostora i opreme u ustanovama zdravstvene zaštite u KS koji implementira Ministarstvo zdravstva KS a koji će ponuditi smjernice u vođenju zdravstvene politike, u mnogim njenim segmentima.

Za narednu sedmicu najavljen je nastavak danas započetih razgovora kada će se, na osnovu analiza, mjera i unutrašnjih preraspodjela koje predloži JU "Dom zdravlja“, te procjena Zavoda zdravstvenog osiguranja i resornog ministarstva tražiti optimalna rješenja problema u ovoj ustanovi.