Prva faza izgradnje škole na Šipu bit će završena krajem marta ove godine

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, ministri za obrazovanje, nauku i mlade i finansije Elvir Kazazović i Jasmin Halebić, te načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić obišli su danas gradilište na Šipu gdje je u toku izgradnja objekta osnovne škole.

Naime, ovaj višemilionski projekt zajedničkim sredstvima finansiraju Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Općina Centar.

U općinskom budžetu je u 2017. godini za tu namjenu obezbijeđeno 3,165.319,35 KM, dok je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u budžetu za 2016. godinu obezbijedilo 700 hiljada KM, a u 2017. godini 450 hiljada KM.

“Izgradnja je započela prvog augusta, a do sada su završeni grubi građevinski radovi na blokovima A i B, tačnije na suterenskom i podrumskom dijelu. Izlivena je ploča i nastavlja se gradnja visokog prizemlja na oba bloka”, pojasnio je ovom prilikom, tehnički direktor “Unigradnje” Amir Sabljica.

Kako je naveo, u bloku A na visokom prizemlju će biti sala, a ispod suterena je izveden prostor za kolektivne garaže, koje će biti namijenjene potrebama škole. Na visokom prizemlju, u bloku B, predviđen je prostor za produženi boravak, dok je u podrumskoj etaži izgrađeno sklonište.

“Do sada je urađeno preko sedamdeset posto ugovorenih radova za prvu fazu realizacije projekta koja podrazumijeva armirano-betonske radove”, kazao je direktor Sabljica.

Nakon obilaska, premijer Konaković je istakao kako je zadovoljan dinamikom izvođenja radova.

“Kanton će obezbijediti ostatak novca vrlo brzo kako bi se u naredne dvije godine mogla završiti ova škola u koju će ići djeca iz ovog dijela grada”, poručio je premijer Konaković.

Načelnik Ajnadžić je najavio da bi prva faza mogla biti okončana do marta 2018. godine, do kada je planiran završetak glavnih građevinskih radova na dva od tri bloka koliko će škola imati.