Prigodnim svečanim programom obilježen Dan Armije RBiH u Novom Gradu

Nizom aktivnosti, te svečanim programom večeras je u dvorani “Ramiz Salčin” obilježen Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine. Mnogobrojni gosti, među kojima i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, premijer KS Nihad Uk, ministar finansija KS Emir Dedović, ali i nekadašnji pripadnici Armije ARBiH - saborci večeras su se, 31. godinu poslije, prisjetili ratnih dejstava, ali i odali počast svim šehidima i poginulim borcima koji su život položili za slobodu. Svečanosti je večeras prisustvovao i ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović, koji je i ovom prilikom naglasio važnost ovakvim datuma i njegovanje kulture sjećanja.

"Armija RBiH časno je odgovorila najtežem izazovu u višestoljetnoj historiji države Bosne i Hercegovine, braneći najveće civilizacijske vrijednosti, a prije svega pravo na život čovjeka bez obzira na to koje vjere i nacije bio. Zbog toga je dužnost svih sjećanje na herojsku borbu ovih ljudi, i trajna obaveza onih koji domovinu Bosnu i Hercegovinu cijene kao jedinu", poruka je ministra Osmanovića.

Večerašnja aktivnost okončana je zajedničkim iftarom organiziranim za više stotina građana, koji su prisustvovali ovoj svečanosti.

Osmog aprila 1992. Predsjedništvo Republike Bosne i Hercgovine proglasilo je neposrednu ratnu opasnost i osnovalo Glavni štab Teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine. Teritorijalna odbrana Bosne i Hercegovine bila je nasljednik dotadašnje Teritorijalne odbrane SR Bosne i Hercegovine. 

Armija Republike Bosne i Hercegovine nastala je ujedinjenjem postrojbi TO-a, Patriotske lige, Zelenih beretki, MUP-a Republike Bosne i Hercegovine i raznih dobrovoljačkih formacija u jedinstvenu vojsku - Armiju Republike Bosne i Hercegovine 15. aprila.