Premijer Zolj: Pripremili smo Odluku o privremenom finansiranju i svi budžetski korisnici imat će redovne plate

"Pripremili smo Odluku o privremenom finansiranju. Osnovna stabilnost u finansijskom smislu postoji, što znači da će svi, tačnije 13 hiljada budžetskih korisnika imati plate. Svi kantoni idu na privremeno finansiranje. Neće ni Univerzitet ostati bez novca, pa kad se kasnije usvoji budžet retroaktivno će uposlenicima biti isplaćene plaće po većoj osnovici”, poručio je premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj na današnjoj vanrednoj konfereciji za medije organizovanoj povodom povlačanje Nacrta budžeta za 2019. godinu s jučerašnje redovne sjednice Skupštine KS.

Premijer Zolj smatra kako se iznos Nacrta budžeta može udvostručiti,uzme li se u obzir činjenica da imamo vrlo vrijednu imovinu Kantona Sarajevo u drugim državama, tačnije na dalmatinskom i crnogorskom primorju, te u Beogradu.

Istako je kako je ovim dokumentom za kapitalne projekte predviđeno 153 miliona KM, a za Prvu transferzalu planirano je još 35 miliona KM iz federalnog budžeta.

“Već od 23. novembra Nacrt budžeta se nalazi na web stranici Kantona Sarajevo i svi zainteresovani su imali mogućnost da se upoznaju s njegovim sadržajem” podsjetio je premijer Zolj.

Po njegovim riječima, pripreme za kredit EBRD -a moraju se završiti do sedmog maja, jer se u periodu od 07.do 09 maja 2019.godine održava njihova glavna skupština u Sarajevu, te oni žele da do tada bude efektivno 73 miliona eura, kao i da se završe sve pripremne radnje, u suprotnom će planirani projekti biti prolongirati za godinu dana.

“Život u Kantonu Sarajevu neće stati i mi smo Odluku o privremenom finansiranju uputili ka Skupštini Kantona Sarajevo, tako da će ona biti donesena na njenoj narednoj sjednici. Njome se omogućava nesmetano finansiranje svih procesa u Kantonu Sarajevo u onoj mjeri u kojoj su oni bili finansirani i u 2018. godini. Likividnost u toj godini je postojala, jedino što se svi planirani projekti za 2019. godinu neće moći realizovat dok se ne usvoji budžet za tu godinu. Važno je da osnovna finansijska stabilnost postoji”, potcrtao je ministar finansija Jasmin Halebić.

Dodao je kako je Nacrt budžeta godišnji dokument, i zbog toga se u tom dokumentu nalaze neke pozicije koje se tokom godine mogu promijeniti po pravilima struke.

“Bilo bi najbolje učiniti sve da se budžet usvoji do kraja januara”, zaključio je ministar Halebić.