Obilježena 24. godišnjica pogibije 10 Sarajlija na mezarju Budakovići

Delegacija Kantona Sarajevo, predvođena ministrom finansija Jasminom Halebićem, položila je danas cvijeće na spomen-ploču na groblju Budakovići, obilježavajući tako 24. godišnjicu pogibije 10 naših sugrađana.

Minobacačka granata, ispaljena 12. juna 1993. godine s agresorskih položaja, pala je na groblje u vrijeme klanjanja dženaze rahmetli Fadili Karšić, usljed čije eksplozije je još troje naših sugrađana teže i lakše ranjeno.

Tog tragičnog dana ubijeni su: Edhem Borovina, Salko Bradić, Osman Curić, Asim Džaferović, Amir Džanko, Asim Konaković, Sejdalija Kurtić, Kasim Pintol, Smail Sarač i Began Sarajkić.

I ove godine naglašeno je da je zaborav saučesništvo u zločinu, zbog čega je najavljeno obilježavanje i svih narednih godišnjica stradanja naših sugrađana na ovom, ali drugim mjestima masakara.

Istaknuto je da je sjećanje na sve ubijene ujedno i opomena da se stradanja nevinih ljudi nikada i nikome ne ponove, te navedeno kako naša djeca trebaju znati šta se u našem gradu dešavalo tokom agresije.

Pored delegacije Kantona Sarajevo, cvijeće su položile i počast odale delegacije Grada Sarajeva i Općine Stari Grad, te rodbina i prijatelji stradalih.