Na nastavaku 22. sjednice: Usvojen Budžet Kantona Sarajevo za 2020. godinu

Na današnjem nastavku 22. radne sjednica, zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo su usvojili Budžet Kantona Sarajevo za 2020. godinu sa predloženim amandmanima, u iznosu od 989.264.434 KM.

Ministar finansija KS Jasmin Halebić je kazao da su povećana sredstva zdravstvu, za kapitalne projekte rješavanja problema mladih, njihovo zapošljavanje, obrazovanje, infrastrukturu, privredu.

Pojasnio da je došlo i do nekih izmjena u ovogodišnjem budžetu, a jedna od tih izmjena odnosi se i na metodologiju Federalnog ministarstva finansija KS kojom se onemogućavaju preraspodjele, ali i metode kojima će biti olakšana komunikacija s Federacijom BiH.

Razvojni dio budžeta iznosi 170 miliona KM, akumulirani deficit je 33 miliona KM, dok je prethodna godina završila s tekućim suficitom od pet miliona KM. Dug KS je 165 miliona KM, od toga je 65 posto inostrano, a preostalo domaće zaduženje.

Većina projekata koji se finansiraju od inozemnih kredita se odnose na kapitalne projekte u oblasti saobraćaja: izgradnja saobraćajnica, sanacija i rekonstrukcija tramvajske pruge, projekt energetske efikasnosti na javnim objektima, rekonstrukcija trolejbuske mreže i voznog parka.

Oko 21 posto budžeta odnosi se na transfere prema pojedincima koji pripadaju određenim skupinama građana koji po zakonskoj osnovi dobijaju sredstva za pomoć, a to su: osobe u stanju socijalne potrebe, oni koji imaju posebne potrebe i kategorije iz boračke populacije.

Sredstva iz budžeta će ići i za zaštitu porodica s djecom 31.286.465 KM, zaštitu civilnih žrtava rata 15.500.000 KM, socijalna davanja 14.031.500 KM, ta pomoć građanima iznosom 450.000 KM.

Razdjel budžeta koji se odnosi na plaće zaposlenim na Univerzitetu u Sarajevu su povećane za više od pet miliona KM i sada se za taj segment izdvaja 105 miliona KM.

Više od milion KM tekuće rezerve iz budžeta je za nepredviđene troškove, kao što je pomoć privrednicima koji će eventualno biti pogođeni umanjenim prihodima zbog koronavirusa, ali će i to biti urađeno u dogovoru s Vladom FBiH. Sredstva će biti planirana i za prevenciju pojave koronavirusa - nabavka respiratora, nabavka zaštitne opreme za medicinsko osoblje.

U nastavku zasjedanja usvojen je i Prijedlog zakona o izvršavanju Budžeta Kantona Sarajevo za ovu godinu, koji je obavezan prateći zakonski akt svakog budžeta.

Na istoj sjednici zastupnici su usvojili i Prijedlog odluke o izboru predsjedavajućih, zamjenika predsjedavajućih i članova stalnih skupštinskih radnih tijela. 

Prijedlagač teksta Prijedloga zakona o kažnjavanju govora mržnje Kantona Sarajevo, zastupnik Damir Marjanović je ovaj akt vratio u redovnu proceduru donošenja, pa je s tim vezi predložio njegovo vraćanje u formu nacrta. Nakon toga, održao je i kratku prezentaciju njegovog sadržaja. Predloženi nacrt ovog zakonskog rješenja su nakon rasprave usvojili zastupnici Skupštine KS te predložili javnu raspravu o njegovom sadržaju u trajanju od 90 dana.

Na kraju današnjeg zasjedanja data je saglasnost i na Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Javne ustanove „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo za 2020. godinu sa Odlukom o izvršavanju Finansijskog plana Javne ustanove „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo za 2020. godinu.