Mladima pomoći da ostanu u svojoj domovini Bosni i Hercegovini jer su oni njena budućnost

Odluke o sredstvima za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih danas je preuzelo njih 94 s područja Kantona Sarajevo, kojima će biti uplaćena nepovratna sredstva u iznosi od po 10.000 KM. Ovom prilikom, prisutnima su se obratili ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Čedomir Lukić i premijer KS Elmedin Konaković.

„Vlada Kantona Sarajevo već nekoliko godina osmišljava projekte kojima pomaže pojedincima i mladim bračnim parovima da rješe svoje pitanje 'krova nad glavom'. Prvi je bio kupovina stanova pod povoljnim uslovima i tad je oko 500 mladih uselilo u svoje stanove, zatim zakup stanova uz obavezu prodaje nakon deset godina korištenja i sad ovaj posljednji za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih za koji smo izdvojili sredstva u iznosu od 940.000 KM“, pojasnio je ministar Lukić.

Najavio je da će ovaj projekt biti nastavljen i u narednoj godini jer mladima treba pomoći da ostanu u svojoj domovini Bosni i Hercegovini, jer su oni njena budućnost.

Po riječima ministra, na Javni poziv javilo se ukupno 112 kandidata od kojih su 94 ispunjavala tražene uslove, dok su prijave 18 kandidata odbačene, jer nisu ispunjavali uslove propisane ovim pozivom.

„Ovaj projekt je rezultat dobre saradnje pozicije i opozicije, jer nam je u zajedničkom interesu da na svaki mogući način pomognemo mladima, ne samo da riješe problem kupovine stana nego i da se zaposle. Ove godine smo uložili preko 4,5 miliona sredstava za razvoj malih i srednjih preduzeća“, istakao je premijer Konaković te dodao kako je na sutrašnjoj sjednici Vlade planirano donošenje odluke kojom će se izdvojiti značajan dio sredstava za plaćanje administrativnih troškova svim mladim ljudima koji žele otvoriti nove firme iz IT oblasti, drvno – metalske industrije, turizma...

Kako je potctrtao na ovaj način ih žele ohrabriti da započnu sa otvaranjem preduzeća koja će odgovoriti potrebama tržišta rada.

Mladi koji su danas preuzeli odluke, zahvalili su se prisutnima i poručili da je ostanak u državi Bosni i Hercegovini moguć samo treba vjerovati u sebe i željeti napredovati.

Dodijeli odluka prisustvovala je predsjedateljica Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić, ministri komunalne privrede i infrastrukture, finansija, saobraćaja, za obarazovanje, nauku i mlade Senad Hasanspahić, Jasmin Halebić, Mujo Fišo i Elvir Kazazović.