Ministarstvo finansija KS: Uspješno provedena aukcija obveznica KS, obezbjeđeno 6,4 miliona KM

Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo obavještava javnost i sve učesnike u emisiji obveznica KS, da je na današnjoj anonimnoj aukciji obveznica na SASE, održanoj u periodu od 9 do10 sati, uspješno provedena aukcija 6.400,00 obveznica, po prosječnoj cijeni 99,9977 , uz kamatnu stopu 2,853 posto.

Na ovaj način obezbjeđena su sredstva u iznosu od 6,4 mil. KM za finansiranje kapitalnih projekata Ministarstva pravde i uprave, Ministarstva saobraćaja, Ministarstva privrede, Ministarstva zdravstva i dio budžetskog deficita iz prethodnih godina, planiranih Budžetom KS za 2017.godinu.

Uspješna aukcija obveznica pokazuje porast povjerenja investitora nastalog kao posljedica transparentnog i unaprijeđenog načina upravljanja javnim finansijama, stabilnog i odgovornog finansijskog poslovanja KS, sa jedne, te povoljnijih uslova emisije (rok otplate tri godine, bez grace perioda, valutna klauzula), sa druge strane.

Ministarstvo finansija izražava zahvalnost prema svim investitorima koji su učestvovali na današnjoj aukciji obveznica. U narednom periodu planirane su još tri emisije obveznica, u junu, septembru i oktobru. Njihovom realizacijom omogućit će se finansiranje preostalih kapitalnih projekata predviđenih u Budžetu 2017. godine od značaja za ukupni društveno-ekonomski razvoj KS.

Ministarstvo finansija KS poziva sve potencijalne investitore, pravna i fizička lica, da učešćem u narednim emisijama obveznica KS ostvare profitonosna ulaganja svojih sredstava i time na konkretan način podrže razvoj Kantona Sarajevo.