Ministar Halebić: Udruživanjem sredstava i obukama o poduzetništvu do otvaranja novih preduzeća

U svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu (UNSA) promovisan je projekt zapošljavanja mladih (YEP – Youth Employment Project), koji ima za cilj pružiti podršku razvoju poslovnih ideja studenata završnih godina na sarajevskim fakultetima.

Ukupna sredstva na projektu iznose preko 150.000 KM od čega je Kanton Sarajevo putem Ministarstva finansija osigurao finansijsku podršku u iznosu od 50.000 KM, a vlada Švicarske ostatak sredstava.

Ovim povodom, projekt je prezentirao ministar finansija Kantona Sarajevo Jasmin Halebić, prorektorica za nastavu i studentska pitanja prof. dr. Aida Hodžić, zatim direktor Ekonomskog instituta prof. dr. Muamer Halilbašić i predstavnica YEP-a Aida Musagić.

Predstavljene su mogućnosti uključivanja studenata u projektne aktivnosti kao i planirani rezultati projekta. Predviđeno je da će edukacijom o poduzetništvu i mentorisanjem poslovnih ideja te izradom biznis planova biti obuhvaćeno 75 polaznika od kojih se očekuje razvoj oko 45 poslovnih modela koji će u konačnici dovesti do izrade 30 konkretnih biznis planova i osnivanja desetak novih preduzeća.