Ministar Halebić: Finansiranje zapošljavanja mladih u KS podići na viši nivo

Na današnjoj svečanosti povodom početka realizacije Projekta zapošljavanja mladih u BiH potpisan je sporazum o udruživanju sredstava između Kantona Sarajevo i GOPA Predstavništva u BiH – “Projekt zapošljavanja mladih“, u kojem je predviđeno zajedničko finansiranje programa podrške poduzetništvu u KS.

Projekt ima za cilj kroz Inkubator poslovnih ideja na području KS utjecati na uspostavu povoljnog poduzetničkog okruženja te pružiti stručnu i finansijsku podršku osnivanju i poslovanju novih privrednih subjekata u KS.

Zahvaljujući lokalnim partnerstvima poduzetnici će najprije proći obuku, a zatim imati i mentorstvo tokom realizacije poslovnih ideja. Ukupna vrijednost projekta iznosi 165.000 KM od čega je Kanton Sarajevo izdvojio 50.000, a ostatak su grant sredstva obezbijeđena od strane Vlade Švicarske.

Realizacijom projekta se očekuje osnivanje do 15 novih poslovnih subjekata od strane mladih osoba i zapošljavanje oko 75 lica.

Uime Vlade KS sporazum je potpisao ministar finansija Jasmin Halebić.

Tom prilikom, je istakao kako je ovo konkretna podrška mladim ljudima u Kantonu Sarajevo kojom se očekuje povećan broj novoregistrovanih preduzeća i novih zaposlenih u KS, posebno u kategoriji studenata Univerziteta u Sarajevu koji završavaju fakultete u 2018. godine.

”Projekt zapošljavanja mladih je usklađen sa projektom poboljašanja poslovnog okruženja, koji se također provodi u KS, sa ciljem pojednostavljivanja procedura za osnivanje preduzeća i smanjenja troškova poslovanja novih poslovnih subjekata“, naglasio je ministar Halebić.

Uskoro se očekuje objavljivanje Javnog poziva za učešće u Inkubatoru poslovnih ideja.