Ekonomsko-socijalno vijeće podržalo Budžet KS za 2020. godinu: Pola milijarde KM za investicije u KS-u

Ekonomsko-socijalno vijeće za područje Kantona Sarajevo razmatralo je danas i podržalo Budžet KS za 2020. godinu.

U toku je javna rasprava o Nacrtu budžeta u iznosu od 971.375.034 KM, a koji će se u formi Prijedloga razmatrati na sjednici Skupštine 26. decembra.

Kako je naveo ministar finansija Amel Kovačević, Prijedlog budžeta donosi blizu 500 miliona KM investicija u različite projekte koji su fokusirani na rješavanje ključnih problema u kantonu.


“To su prije svega rekonstrukcija i sanacija ‘Gras’-a, izgradnja i modernizacija infrastrukture koja se vezuje za javni gradski prijevoz, gradnja saobraćajnica, a prioritetno Prve, Devete, Dvanaeste transverzale, te Južne longitudinale.  Također, čistoća i uređenost kantona, realizacija ekoloških projekata, jačanje sigurnosnog sistema i kvaliteta javnih usluga u kantonu ključne su odrednice ovog Prijedloga budžeta. Kanton Sarajevo je prvi u državi koji ukida parafiskalne namete poslodavcima pod nazivom ‘opštekorisne funkcije šume’, a sredstva za te namjene osiguravat će se ubuduće kroz Budžet”, naveo je između ostalog ministar Kovačević ističući kako je ovo kvalitetan Prijedlog budžeta koji će pokrenuti nove  investicione cikluse u KS-u.


“Ključno je agilno upravljanje budžetskim sredstvima. Tako ćemo na skupštinskoj sjednici 26. decembra imati i rebalans Budžeta za tekuću godinu, a kako bi se maksimalno iskoristili svi raspoloživi resursi za investiranje ili saniranje postojećih problema u Kantonu Sarajevo”, istakao je ministar Kovačević.