Besplatan tramvajski i trolejbuski prevoz u periodu Uzbune u KS-u

Danas je održana vanredna sjednica Vlade Kantona Sarajevo posvećena problematici zraka. Zajedno sa predstavnicima kantonalnih institucija i stručnih tijela za ovu problematiku članovi Vlade su razmatrali te usvojili Izvještaj o mjerama poduzetim po osnovu Odluke o proglašenju epizode "Uzbuna" .

Doneseni su i sljedeći zaključci:

- Pri sljedećem proglašenju epizode Uzbuna u KS-u tramvaji i trolejbusi će putnike voziti besplatno;

- Inicira se sastanak sa federalnim ministarstvima okoliša, te prometa i komunikacija kao i Federalnom inspekcijom vezano za koordinirani nastup oko mjera vezanih za zagađenje zraka;

-Zadužuje se Kabinet premijera da inicira sastanke sa privrednicima u KS-u koji su potencijalni zagađivači zraka ;

-Na sastanku sa međunarodnom zajednicom tražiti način da se, u prvoj fazi, opreme predškolske ustanove prečistačima zraka, kako bi se olakšali efekti zagađenja u narednim periodima "Upozorenja" i "Uzbune".

Javnost će biti kontinuirano informisana o epizodama zagađenja zraka i mjerama koje su na snazi, njihovom sprovođenju te o eventualnom uvođenju novih mjera.

S obzirom na to da budžet KS nije usvojen niti je donesena odluka o privremenom finansiranju, po riječima premijera Forte, Vlada će u ponedjeljak održati sastanak s predstavnicima ambasada i stranih organizacija te zatražiti finansijsku pomoć u rješavanju ovog problema

"Ovo je nešto što se rješava na duži period. Donijeli smo interventne mjere koje se nisu dobro implementirale na terenu. Veliki je problem i sankcionisanja vozila. Saznali smo da bez određenih zakonskih izmjena vrlo teško možemo isključivati vozila iz saobraćaja koja se ne bi smjela voziti u ovim uvjetima. Nakon izvještaja koji smo dobili i obraćanja inspekcijske uprave, ići ćemo s neophodnim izmjenama i pokrenuti inicijativu prema federalnom nivou vlasti", rekao je premijer Forto.

Naglasio je da je ovo dugogodišnji problem sa kojim se ova Vlada suočava prvi put, te da samo harmonizirani i strateški pristup svih nivoa vlasti u BiH može polučiti efikasna rješenja.